Yunanistan ‘Antep fıstıklarını geri gönderdi: Kanserojen madde var

Türkiye’den İhraç Edilen Gıdalarda Yasaklı Maddeler Tespit Edildi

Avrupa Birliği’nin gıda ve yemde güvenliği hedefleyerek 1979 yılında oluşturduğu ve 2014 yılında tüketicilerin kullanımına açtığı AB Komisyonu Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi’nde (RASFF) 2024 yılında Türkiye’den ihraç edilen gıdaların 487’sinde 94 farklı yasaklı madde veya aşırı dozda kullanımı tespit edilmişti.

Yunanistan’da yetkililer tarafından sınır kontrollerinde yapılan analizlerde, Türkiye’den gelen Antep fıstıklarında Aflatoksin B1 seviyesinin izin verilen miktarın yaklaşık 3 katı olduğu tespit edildi. Sputnik’in haberine göre Aflatoksin B1 için izin verilen üst limit 8 mikrogram/kilogram iken, analizlerde tespit edilen değer 25.7 [5.9] mikrogram/kilogram olarak ölçüldü. Toplam aflatoksin miktarı için belirlenen sınır 10 mikrogram/kilogram iken, test sonuçlarına göre bu miktarın 49.7 [8.4] mikrogram/kilogram seviyesine ulaştığı bildirildi.

Aflatoksin, Aspergillus flavus denilen bir mantarın zararlı bileşeni olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından insanlar ve hayvanlar için çok ciddi bir kanserojen olduğu ortaya çıkarılmış bir madde. En çok bulunduğu maddeler; yer fıstığı, pamuk, soya olarak sıralanıyor.

Haberin kaynağı için tıklayın

(ALINTI)

Related Posts

Gazze’de Açlık Faciası

Son 24 saatte 6 kişi açlıktan hayatını kaybetti, can kaybı 133’e ulaştı.

Bakan Uraloğlu Yangın Bölgesini Havadan İnceledi

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, yangın bölgesini helikopterle denetleyerek bilgi aldı.

Bursa’da Yangınla Mücadele İçin Hava Destek

Bursa’da yangın söndürme çalışmaları için 3 helikopter ve 3 uçak havadan destek sağlıyor.

Yangınlar ve Adli Soruşturmalar: 97 Şüpheli

Bakan Tunç, 33 ildeki yangınlar hakkında 97 şüpheliye işlem yapıldığını ve 21’inin tutuklandığını açıkladı.

Elazığ’da çatı yangını

Elazığ’da ik katlı bir evin çatısında çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Hatay’da şehit olan iki asker son yolculuklarına uğurlandı

Hatay’da yüksek ateş şikayetiyle kaldırıldığı hastanede şehit olan Er Hayrullah Hamit Karaman’ın cenazesi İstanbul’da, Er Semih Erdoğan’ın cenazesi ise Giresun’da toprağa verildi.