Yorgun uyanıyorsanız dikkat: Sağlığınız tehlikede olabilir!

Çocuklar için 10 saat, yetişkinler için ise 7 ila 9 saat ideal uyku süresidir. Uyku düzeninin bozulması veya yetersiz uyku almak, sadece günlük yorgunluğa neden olmakla kalmaz, uzun vadede fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açabilir.

Uyku süresi ve kalitesi, bireyin genel sağlık durumu hakkında ipuçları sunabilir. Uzmanlar, bazı basit görünen belirtilerin bile ciddi bir sorunu gösterebileceğini açıklıyor.

Uyku Kalitesi ve Sağlık Sorunları

Günlük şekerlemeler bazı insanlar için zararlı olmayabilir, ancak sık sık uykululuk hissi ani ise altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir. Araştırmalar, gündüz uykusunun tip 2 diyabet ve solunum rahatsızlıkları riskini artırabileceğini gösteriyor. Gece iyi uyusanız bile gün içinde sürekli yorgun hissetmek, düşük tansiyon, vitamin eksiklikleri, depresyon veya obezite belirtisi olabilir.

Horlamanın Sebepleri ve Riskleri

Horlama genellikle obstrüktif uyku apnesi belirtisi olabilir. Aşırı kilolu kişiler, diyabet veya yüksek tansiyon hastaları daha fazla risk altındadır. Uyku apnesinde, solunum yolları uykuda tıkanabilir ve kişi nefes almakta zorlanabilir. Kalın damak, kronik burun tıkanıklığı, uyku pozisyonu ve alkol tüketimi horlamaya neden olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu ve Uykusuzluk

Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda kontrol edilemeyen hareket dürtüsü ile karakterize bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Bu durum dinlendirici bir uykuyu engelleyerek uykuyu bozar. Genetik faktörler, demir eksikliği ve böbrek yetmezliği gibi durumlar huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir.

Sabahları Yataktan Kalkmakta Zorlanma

Sabahları zorlukla yataktan kalkmak çok ciddi bir sorunu işaret etmeyebilir, ancak uzun süre devam ederse, anemi, tiroid bezinin yavaş çalışması veya depresyon belirtisi olabilir.

Related Posts

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

‘Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz’

Üniversitesinin düzenlediği Pediatri Kongresi’nde konuşan Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Atatürk’ün çocukları gelecek olarak gördüğünü anımsattı ve “Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz” dedi.

Hastalıktan korunuyor, sağlıkla büyüyorlar! Bebeğin bağışıklığını güçlendiren 4 öneri

Bebeğin anne rahmine düştüğü ilk andan itibaren sağlıkla dünyaya gelebilmesi ve anne- bebek sağlığının korunması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Uz. Dr. Aycan Yıldız, bebeklerde bağışıklığı artırmaya yönelik öneriler paylaştı.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir