TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Özdarendeli: ‘Aşı Kültürü Osmanlı’dan Geliyor’

Turkovac Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli: “Osmanlı’dan Gelen Aşı Kültürüyle Büyük Potansiyele Sahibiz”

Aşılama konusundaki farkındalığın artmasıyla ilerlemenin mümkün olduğunu belirten Turkovac Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kayseri’de düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, “Osmanlı’dan gelip Cumhuriyet döneminde devam eden aşı kültürüne sahip olmuşuz” ifadesini kullandı.

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ), İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri Aile Platformu, Sağlık ve Medeniyet Derneği ve Hekimhane Tıbbiyeli Gençler Kulübü tarafından gerçekleştirilen ‘Aşılar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey’ adlı program, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Programa, Kayseri İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, KAYÜ Rektörü Kurtuluş Karamustafa ve diğer sağlık sektörü temsilcileri katıldı.

Aşıların gelişimi ve etkileri hakkında bilgi veren uzmanlar, Covid-19 aşısının güvenli olduğunu vurguladılar. ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirmesi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, aşı konusundaki tarihi gerçeklerden ve Türkiye’nin aşı kültüründeki önemli yere vurgu yaptı.

Özdarendeli, “Osmanlı döneminden günümüze kadar devam eden bu kültür, ülkemizin aşı konusundaki potansiyelini ortaya koyuyor. Geçmişte ürettiğimiz çeşitli aşılarla adını duyurmuş bir ülke olmamıza rağmen, maalesef son yıllarda bu alandaki faaliyetlerimizi göremedik. Ancak son dönemde yürütülen projeler ve çalışmalarla bu eksiklik giderilmeye çalışılıyor. Aşıya verilen önem ve farkındalık arttıkça, ülkemizin aşı üretimi konusundaki potansiyelinin de artacağına inanıyorum” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / EREN KAN – Genel

Related Posts

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor: Uzmandan hayati uyarılar

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor” dedi.