Sıkışan kredi kartına yüklendi: Üzücü haberi bankalar verdi

Enflasyona yenilen vatandaş nakit defterini kapattı. Gıda harcamalarında dahi kredi kartı kullanımı zirveyi gördü.

Alışverişte kredi kartına yüklenen vatandaşın durumunu CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer açıkladı.

SIKIŞAN KREDİ KARTINA YÜKLENDİ

Ömer Fethi Gürer, 2024 yılının ocak ayında 400 TL olan tulum peynirinin 590 TL’ye çıktığını da hatırlatarak kredi kartıyla yapılan gıda harcamalarının oranının arttığını söyledi. Gürer, 2024 yılı Ocak ile 2025 yılı Ocak arasındaki kredi kartı harcamalarının %62,9 arttığını ifade etti.

Kredi kartı ile yapılan gıda harcamalarının 2024 yılında 57 milyar TL’den 2025 yılında 94 milyar TL’ye çıktığını belirten Gürer, market harcamalarında da benzer bir artış gözlendiğini ifade etti.

2024 Ocak ayında 146 milyar TL olan market harcamalarının, 2025 Ocak ayında 236 milyar TL’ye çıkarak yüzde 61,6’lık bir artış gösterdiğini söyledi. Ayrıca, yemek harcamalarının 2024 yılında 47 milyar TL’den 2025 yılında 80 milyar TL’ye yükselerek yüzde 70,2’lik bir artış kaydettiğini aktardı.

Gürer, TÜİK tarafından belirlenen peynir fiyatlarının halkın karşı karşıya olduğu ekonomik gerçekleri göz ardı ettiğini vurguladı. TÜİK’in bu sepetinin halkın yaşadığı ekonomik gerçeklikle örtüşmediğini ve bu fiyatlar üzerinden enflasyon belirlenerek emekli, memur ve asgari ücretlinin düşük ücretlere mahkûm edildiğini söyleyen Gürer, “Bu süreç, iktidarın talimatıyla oluşturuluyor. Vatandaş, peynir fiyatlarındaki artışla da mağdur durumda” dedi.

ÜZÜCÜ HABERİ BANKALAR VERDİ

Sözcü’nün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 24 Ocak verileriyle hazırladığı haberine göre bankacılık sistemindeki tüketici kredileri 2 trilyon TL’ye, kredi kartı borçları ise 1.8 trilyon TL’ye ulaştı. Bir ayda borç bakiyesi 159 milyar TL, bir yılda ise 1.2 trilyon TL arttı.

Tüketici kredileri ve kredi kartları, bankacılık sistemindeki kredilerin yaklaşık yüzde 24’ünü oluşturuyor.

Takipteki alacaklar da ciddi bir sorun haline geldi. 24 Ocak itibarıyla takipteki alacaklar 304.9 milyar TL’ye çıktı. Kredi kartlarındaki takipteki borç, bir yılda yüzde 258 oranında artış gösterdi. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Ocak-Kasım 2024 arasında 1.7 milyon kişi borcunu ödeyemedi. Borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı bir yılda yüzde 39 arttı.

Related Posts

İlçe ilçe İstanbul kira fiyatları: İşte en uygun semtler

Tayin dönemi ve yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte binlerce aile için taşınma süreci hız kazanırken, emlak piyasasında kiralardaki artış da dikkat çekiyor. İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin yayımladığı rapora göre, İstanbul’da ortalama kira bedeli …

Brent petrolün varili 76,78 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 76,78 dolardan işlem görüyor

Türk turisti vize engeli de durduramadı

Bu yıl 1.4 milyon Türk turistin tatil tercihini Yunanistan’dan yana kullanması bekleniyor Türkiye’de yüksek fiyattan kaçış trendinin vize zorluğuna rağmen Yunan adalarına talebi daha da artıracağı belirtiliyor.

İslam Memiş net konuştu! ‘Alabildiğiniz kadar alın, yasaklanabilir’

TV100 YAYININDA FİZİKİ VARLIKLARA DİKKAT ÇEKTİ Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, tv100 kanalında katıldığı yayında yatırımcılara dikkat çeken uyarılarda bulundu. Yeni dünya düzeninde yatırım anlayışının kökten değiştiğini savunan Memiş …

İBB Meclisi’nden Kent Lokantası menüsüne zam kararı

Yüksek enflasyon karşısında alım gücünün eridiği koşullarda devreye alınan Kent Lokantaları uygulamasına devam ediliyor. Uygulama ile İstanbul Büyükşehi Belediyesi (İBB) tarafından hayata geçirilen ve temel ihtiyaç olan yemeğe erişim sorunu …

İkinci el otomobil satışlarında E-Devlet kontrolü başladı!

arabam.com Üst Yöneticisi (CEO) Önder Oğuzhan, Ticaret Bakanlığı tarafından 16 Haziran 2025’te hayata geçirilen kimlik ve yetki doğrulama zorunluluğunun, ikinci el araç piyasasında önemli bir dönüşüm sağladığını belirterek, “Bu düzenlemeyi …