Şifrelerinizi hemen kontrol edin: Hackerlar dakikalar içinde kırıyor

Kaspersky’den Parola Güvenliği Değerlendirmesi ve Öneriler

Kaspersky, Dünya Parola Günü kapsamında şifre güvenliğine yönelik önemli değerlendirmelerde bulunarak parola yönetimi önerilerini paylaştı.

Şirketin açıklamasına göre, çevrim içi hizmetler ve uygulamalar genellikle kullanıcıları aynı şifreleri tekrar kullanmaya yönlendiriyor. Bu durum, siber suçluların bir platformdaki şifreyi ele geçirdiğinde diğer platformlara da kolaylıkla erişim sağlayabilmesine neden olabiliyor.

Kullanıcıların basit kelimeler, isimler ve sayı kombinasyonlarından oluşan öngörülebilir şifreler kullanması ise kötü parola yönetimini daha tehlikeli hale getiriyor. Bu yüzden, kullanıcılar büyük dil modellerine (LLM) güvenerek ChatGPT, Llama veya DeepSeek gibi araçlarla parola oluşturmayı tercih edebiliyor.

PAROLALARIN GÜVENLİĞİ 1 SAATTE KIRILIYOR

Ancak, yapay zeka tarafından oluşturulan şifreler her zaman güvenli olmayabiliyor. 2024’te geliştirilen bir makine öğrenimi algoritması, modern grafik işlemcilerle yapılan testlerde, parolaların yaklaşık yüzde 60’ının bir saat içinde kırılabildiğini gösterdi. DeepSeek tarafından oluşturulan şifrelerin yüzde 88’i, Llama’nınkilerin yüzde 87’si ve ChatGPT’nin ürettiklerinin yüzde 33’ü bu testte yetersiz kaldı.

Bu nedenle, Kaspersky kullanıcıların LLM’lere değil parola yönetim yazılımlarına güvenmelerini öneriyor. Kaspersky Password Manager gibi çözümler, kriptografik olarak güvenli jeneratörlerle benzersiz şifreler oluşturuyor ve tüm kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklıyor. Bu yazılımlar ayrıca otomatik doldurma, cihazlar arası senkronizasyon ve veri ihlali izleme gibi ek güvenlik özellikleri sunuyor.

İYİ BİR PAROLA NASIL OLUŞTURULUR?

Kaspersky Veri Bilimi Ekip Lideri Alexey Antonov’un açıklamasına göre, güvenli bir parola en az 12 karakterden oluşmalı ve büyük/küçük harfler, rakamlar ve semboller içermelidir. Ancak algoritmalar genellikle parolaya özel karakterlerin eklenmesini ihmal edebiliyor. ChatGPT için oluşturulan parolaların yüzde 26’sı, Llama için yüzde 32’si ve DeepSeek için yüzde 29’u bu kriteri karşılamıyordu. Ayrıca, DeepSeek ve Llama bazen 12 karakterden daha kısa şifreler üretebiliyor.

Related Posts

Dünya Parola Günü: Yapay zekayla parola oluşturmayın

Kaspersky, Dünya Parola Günü kapsamında şifre güvenliğine yönelik değerlendirmelerini ve parola yönetimi önerilerini paylaştı.

Japonya’da tıp sınavını başarıyla geçen yapay zeka geliştirildi

Japon araştırmacılar, ulusal tıbbi lisanslama sınavını başarıyla geçebilen üretken bir yapay zeka sistemi geliştirdi.

Sevilen oyun, üç günde 1 milyon kopya sattı!

Mart ayının en dikkat çekici gelişmelerinden biri, Clair Obscur: Expedition 33’ün piyasaya sürülmesiyle yaşandı. Yaklaşık 30 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen oyun, beklenenden çok daha büyük bir ilgi görerek oyun eleştirmenlerinden tam not …

Xiaomi’nin yeni tabletlerinin güncelleme farkı şaşkınlık yarattı

Xiaomi, mart ayında küresel pazarda tanıttığı Pad 7 ve Pad 7 Pro tabletlerin yazılım destek sürelerini sonunda netleştirdi. Şirket, her iki modeli de Ürün Güvenlik Merkezi’ne ekleyerek hangi cihazın ne kadar güncelleme alacağını açıkladı …

Bu elektrikli kamyon, 300 eve elektrik sağlayabiliyor

Çin merkezli Sunwoda Energy, 2 MWh enerji depolama kapasitesine sahip dünyanın ilk 10 metre sınıfı mobil enerji depolama aracı olan Sunwoda MESS 2000’i tanıttı.  10 metre uzunluğundaki kamyon, 2 MWh batarya kapasitesiyle 300 eve bir gün yetecek …

OPPO, Google Cloud Next 2025’te Agentic AI girişimini duyurdu

OPPO, Google Cloud Next 2025 etkinliğinde yeni yapay zeka girişimi Agentic AI’yi tanıttı. Google Cloud iş birliğiyle geliştirilen ve etkinlik kapsamında ilk kez sergilenen “AI Search” adlı araç, çok modlu içeriklerde doğal dille arama yapabilme yeteneğiyle dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir