Ödem atan vücut hızlı kilo kaybediyor! Peki direnç kilosu neden ortaya çıkıyor?

SON KİLOLARI VERMEK ZORLAŞABİLİR

Kilo verme sürecinin ilk başlarda hızlı ve motive edici başlayabileceğini dile getiren Dyt. Gülşen, bunun temel sebebinin vücudun yeni beslenme düzenine uyum sağlamaya çalışması olduğunu ifade etti. Dyt. Gülşen, “Bu süreçte öncelikle vücut ödem atar ve kilo kaybı hızlı olabilir. Ancak zamanla vücudun yeni beslenme sistemine uyum sağlamasıyla son kiloları vermek zorlaşabilir. Kimi zaman bireyler diyetlerine bağlı kalmalarına ve egzersiz yapmalarına rağmen tartıdaki rakamın değişmediğini gözlemleyebilirler. İşte bu duruma ‘direnç kilosu’ denir” diye konuştu.

DİRENÇ KİLOSU NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Direnç kilosunun ortaya çıkmasında birçok faktörün rol oynadığını vurgulayan Dyt. Gülşen, “Vücudun kilo vermeye direnmesi, sürekli aynı beslenme tarzını sürdürmek, hormonal bozukluklar, vitamin ve mineral eksiklikleri ya da sindirim sistemi sorunları gibi etkenlerden kaynaklanabilir” şeklinde konuştu.

BESİN TÜKETİM KAYDI TUTULABİLİR

Direnç kilosunu kırmak için uygulanabilecek önemli ipuçlarından bahseden Dyt. Gülşen, “Farkındalığı artırmanın en iyi yollarından biri, besin tüketim kaydı tutmaktır. Bireyler bu sayede günlük ne kadar su içtiklerini, hangi besinlerden ne kadar tükettiklerini ve egzersiz düzeylerini görebilirler. Bu da olası kaçamakların fark edilmesini sağlar” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK PROTEİNLİ DİYET UYGULAYIN

Direnç kilosunu kırmak için rutinin dışına çıkılmasının önemine dikkat çeken Dyt. Gülşen, şu bilgileri paylaştı: “Basit karbonhidrat alımını azaltmak hatta sıfırlamak, protein oranı yüksek bir beslenme planı uygulamak metabolizmayı hızlandırır ve yağ kaybını destekler. Mutlaka bir diyetisyen kontrolünde kalorisi kısıtlanmış ketojenik diyet uygulamak direnç kilosunu kırmada oldukça etkili bir yöntem olabilir. Ketojenik diyet yağ kaybını yüzde 95 oranında destekler ve incelmeyi hızlandırır. Eğer sadece yürüyüş yapıyor ya da düşük yoğunluklu egzersizlere yoğunlaşıyorsanız, rutininizi değiştirin. Haftada 2-3 kez yüksek yoğunluklu antrenmanlar (HITT) direnç kilosunun kırılmasına yardımcı olabilir” dedi.

STRESİ AZALTIN

Direnç kilosunun en önemli nedenlerinden birinin stres olduğunun altını çizen Dyt. Gülşen, “Diyet yapmak bazen vücutta ekstra stres yaratabilir. Direnç kilosunda kaldıkça stres oranı artar ve bu durum kortizol hormonunun fazla salınımına neden olur. Kortizol hormonu yüksek seviyelerde olduğunda vücut yağ depolamaya yatkın hale gelir. Bu yüzden stres yönetimi, direnç kilosunun kırılmasında kritik bir rol oynar” ifadelerini kullandı. Açık hava egzersizleri ve doğru nefes teknikleri gibi uygulamaların da stres seviyesini düşürmeye yardımcı olabileceğini belirtenDyt. Merve Gülşen, direnç kilosuyla mücadelede bireylerin sadece beslenmeye değil, psikolojik açıdan iyi olmaya da özen göstermeleri gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

Related Posts

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor: Uzmandan hayati uyarılar

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor” dedi.

Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan vajinal kanamaların çoğu zaman masum olduğu düşünülse de, her 10-15 vakadan birinde rahim kanserine işaret edebiliyor. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, erken tanının önemine dikkat çekiyor

Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket

Zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumların da kabızlık olarak tanımlanabileceğini ifade eden Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın nedenlerini ve risk faktörlerini açıklayarak, beslenme ve günlük rutin değişiklikleriyle nasıl önlenebileceği hakkında bilgi verdi.

Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”