Ödem atan vücut hızlı kilo kaybediyor! Peki direnç kilosu neden ortaya çıkıyor?

SON KİLOLARI VERMEK ZORLAŞABİLİR

Kilo verme sürecinin ilk başlarda hızlı ve motive edici başlayabileceğini dile getiren Dyt. Gülşen, bunun temel sebebinin vücudun yeni beslenme düzenine uyum sağlamaya çalışması olduğunu ifade etti. Dyt. Gülşen, “Bu süreçte öncelikle vücut ödem atar ve kilo kaybı hızlı olabilir. Ancak zamanla vücudun yeni beslenme sistemine uyum sağlamasıyla son kiloları vermek zorlaşabilir. Kimi zaman bireyler diyetlerine bağlı kalmalarına ve egzersiz yapmalarına rağmen tartıdaki rakamın değişmediğini gözlemleyebilirler. İşte bu duruma ‘direnç kilosu’ denir” diye konuştu.

DİRENÇ KİLOSU NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Direnç kilosunun ortaya çıkmasında birçok faktörün rol oynadığını vurgulayan Dyt. Gülşen, “Vücudun kilo vermeye direnmesi, sürekli aynı beslenme tarzını sürdürmek, hormonal bozukluklar, vitamin ve mineral eksiklikleri ya da sindirim sistemi sorunları gibi etkenlerden kaynaklanabilir” şeklinde konuştu.

BESİN TÜKETİM KAYDI TUTULABİLİR

Direnç kilosunu kırmak için uygulanabilecek önemli ipuçlarından bahseden Dyt. Gülşen, “Farkındalığı artırmanın en iyi yollarından biri, besin tüketim kaydı tutmaktır. Bireyler bu sayede günlük ne kadar su içtiklerini, hangi besinlerden ne kadar tükettiklerini ve egzersiz düzeylerini görebilirler. Bu da olası kaçamakların fark edilmesini sağlar” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK PROTEİNLİ DİYET UYGULAYIN

Direnç kilosunu kırmak için rutinin dışına çıkılmasının önemine dikkat çeken Dyt. Gülşen, şu bilgileri paylaştı: “Basit karbonhidrat alımını azaltmak hatta sıfırlamak, protein oranı yüksek bir beslenme planı uygulamak metabolizmayı hızlandırır ve yağ kaybını destekler. Mutlaka bir diyetisyen kontrolünde kalorisi kısıtlanmış ketojenik diyet uygulamak direnç kilosunu kırmada oldukça etkili bir yöntem olabilir. Ketojenik diyet yağ kaybını yüzde 95 oranında destekler ve incelmeyi hızlandırır. Eğer sadece yürüyüş yapıyor ya da düşük yoğunluklu egzersizlere yoğunlaşıyorsanız, rutininizi değiştirin. Haftada 2-3 kez yüksek yoğunluklu antrenmanlar (HITT) direnç kilosunun kırılmasına yardımcı olabilir” dedi.

STRESİ AZALTIN

Direnç kilosunun en önemli nedenlerinden birinin stres olduğunun altını çizen Dyt. Gülşen, “Diyet yapmak bazen vücutta ekstra stres yaratabilir. Direnç kilosunda kaldıkça stres oranı artar ve bu durum kortizol hormonunun fazla salınımına neden olur. Kortizol hormonu yüksek seviyelerde olduğunda vücut yağ depolamaya yatkın hale gelir. Bu yüzden stres yönetimi, direnç kilosunun kırılmasında kritik bir rol oynar” ifadelerini kullandı. Açık hava egzersizleri ve doğru nefes teknikleri gibi uygulamaların da stres seviyesini düşürmeye yardımcı olabileceğini belirtenDyt. Merve Gülşen, direnç kilosuyla mücadelede bireylerin sadece beslenmeye değil, psikolojik açıdan iyi olmaya da özen göstermeleri gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

Related Posts

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

‘Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz’

Üniversitesinin düzenlediği Pediatri Kongresi’nde konuşan Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Atatürk’ün çocukları gelecek olarak gördüğünü anımsattı ve “Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz” dedi.

Hastalıktan korunuyor, sağlıkla büyüyorlar! Bebeğin bağışıklığını güçlendiren 4 öneri

Bebeğin anne rahmine düştüğü ilk andan itibaren sağlıkla dünyaya gelebilmesi ve anne- bebek sağlığının korunması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Uz. Dr. Aycan Yıldız, bebeklerde bağışıklığı artırmaya yönelik öneriler paylaştı.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir