NATO Genel Sekreteri Rutte, birliğin “doğu kanadı”nda savunma harcamalarını artırma mesajını yineledi

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Savunma Harcamalarının Artırılması Gerekliliğini Vurguladı

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, 23-25 Haziran’da Lahey’de yapılacak zirve öncesinde savunma harcamalarını artırma gerekliliğini vurguladı.

Rutte, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Nordik ülkeleri ve Ukrayna’dan temsilcilerin katılımıyla düzenlenen Bükreş Dokuzlusu (B9) Zirvesi’nde 5 Haziran’daki NATO ülkeleri savunma bakanları toplantısı öncesi gündeme dair açıklamalarda bulundu.

“Rusya tehdidine karşı müteffiklerimizin daha fazla harcama yapmaları gerektiği açık”

Rusya’nın “hızla silahlandığını” ve “gerçek bir tehdit” olduğunu belirten Rutte, “Müttefiklerimizin şu anda yaptığımızdan çok daha fazla harcama yapmaları gerektiği açık.” diye konuştu.

Rutte, Lahey’de yapılacak zirvede savunma harcamalarıyla bu alanda üretimin artırılması konularının gündemin en üst sıralarında yer alacağını aktardı.

Müttefiklerin NATO’nun “caydırıcılığı, savunması ve savaşa hazır olma durumunu” geliştirecek unsurlara odaklanmaları ve bunları yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Rutte, “Güçlü savunmalar olmadan güvenlik olmaz ve istikrarlı Ukrayna olmadan da kalıcı güvenlik olmaz.” dedi.

Rutte, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesi, Ukrayna’nın savunması ve caydırıcılığına yardımcı olmaya yönelik çabaları desteklediklerini vurguladı.

ABD’deki Donald Trump yönetimi, NATO içerisinde yükün eşit dağılmasını, Avrupa ülkeleri ile Kanada’nın daha fazla savunma harcaması yapmasını ve hedefin her ülkenin gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) en az yüzde 5’i olmasını istiyor.

Rutte, daha önceki açıklamalarında yeni rakamın en az yüzde 3 civarı olması gerektiğini belirtmiş 26 Mayıs’ta ise müttefiklerin Lahey zirvesinde savunma harcamaları hedefinin GSYİH’in “toplamda yüzde 5″i olarak belirlenmesinde anlaşacaklarını varsaydığını söylemişti.

Lahey zirvesinde halihazırda yüzde 2 olan bu hedefle ilgili yeni bir rakam belirlenmesi planlanıyor. (AA)

Related Posts

AYM’den dikkat çeken mülakat kararı!

Anayasa Mahkemesi (AYM) Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde; çeşitli nedenlere görevden alınmış imam hatip ve müezzinlerin yerine görev alacak “vekil imam-hatip” ile “vekil müezzin-kayyım” atamalarında başkanlıkça yapılması öngörülen mülakat uygulamasını anayasaya aykırılıktan iptal etti.

Medvedev: İstanbul görüşmelerinin amacı ‘hızlı ve kesin bir Rus zaferi’

Medvedev: İstanbul görüşmelerinin amacı ‘hızlı ve kesin bir Rus zaferi’

Bilecik’te eğitim uçağı zorunlu iniş yaptı

Bilecik’te eğitim uçağı zorunlu iniş yaptı.

Son Dakika… CHP’nin yeni İstanbul mitinginin adresi belli oldu

Son Dakika Haberi… CHP’nin “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” temasıyla her hafta çarşamba günleri İstanbul’un bir ilçesinde yaptığı mitingin adresi belli oldu.

Kılıçdaroğlu ve ekibi hazırlıklara başladı: Bazı isimler yeni görevleri için milletvekillerine kulis yaptı

Kılıçdaroğlu’na yakın bazı isimlerin TBMM’deki Başkan Vekilliği seçimleri sırasında Kılıçdaroğlu’nun gelmesi durumunda partide alacakları yeni görevler hakkında milletvekillerine kulis yaptıkları kaydedildi.

İnsan kasabı durdurulamıyor: Tam bir cinnet hali

606 gündür bombalıyor. Binaların yüzde 85’ini yerle bir etti. Yaralı da olsa ayakta kalanları da her gün sistematik şekilde ortadan kaldırıyor. Terör devleti İsrail, küçücük bir kasaba büyüklüğündeki Gazze’de 20 ay boyunca önüne kattığı 2,3 milyon insana soykırım uyguluyor.