Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Postmenopozal Kanama ve Önemi

Postmenopozal kanama, son adet dönemi üzerinden en az bir yıl geçtikten sonra meydana gelen kanama olarak tanımlanmaktadır. Bu durumu detaylarıyla açıklayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural’a göre, postmenopozal kanama şikayeti olan hastaların dikkatle değerlendirilmesi son derece önemlidir. Bu kanama, rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların ilk belirtisi olabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenopozal kanamanın en yaygın sebeplerinden birinin endometriyal atrofi olduğunu belirtiyor. Östrojen azalması nedeniyle rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlaşması olarak tanımlanan bu durum dışında östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarından kaynaklanan polip, miyom, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da postmenopozal kanamanın sebepleri arasında yer almaktadır.

‘Jinekolojik Muayene ve Ultrasonografi Şart!’

Prof. Dr. Ural, menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastaların izlemesi gereken adımları da açıklıyor. Bu adımlar arasında detaylı bir jinekolojik muayene, ultrasonografi ile rahim iç duvarının ve yumurtalıkların incelenmesi, şüpheli durumlarda rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerekliliği yer almaktadır.

Menopoz sonrası kanamanın asla olağan bir durum olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, kanser olasılığını elemek için postmenopozal kanama durumunda tanı yöntemlerinin hızla uygulanması gerektiğini ve erken teşhisin hayat kurtarabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

“Andropoz bir hastalık değil, yaşama uyum sürecidir”

“Andropoz bir hastalık değil, yaşama uyum sürecidir”

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.