Ifo: Ekonomistler, Almanya’nın bu yıl da büyüyeceğine güvenmiyor

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü (IWP), 3 ayda bir gerçekleştirilen “Ekonomi Uzmanları Anketi”nin 2025 ilk çeyrek sonuçlarını yayımladı.

Ankete göre, 2025’te küresel ekonomide büyümenin yüzde 2,9 olması bekleniyor. Ekonomistler, 2024 yılı için yüzde 2,6’lık bir büyüme öngörmüştü.

Ekonomistler, küresel ekonomide büyümesinin 2026’da yüzde 3,2’ye çıkacağını tahmin ediyor. Söz konusu büyümenin 2028’de yüzde 3,1’e inmesi bekleniyor. Ekonomistler, ayrıca büyüme oranlarında bölgeye bağlı olarak büyük farklılıklar olacağını öngörüyor.

Bu yıl için büyüme beklentileri, Afrika için yüzde 3,9, Kuzey Amerika için yüzde 2,4, Asya için yüzde 3,8 ve Avrupa için yüzde 2,1 olarak açıklandı.

Öte yandan, Türkiye ekonomisinin de 2025-2028 arasında yüzde 2,5 ila yüzde 3 arasında büyüyeceği öngörülüyor. Bu arada, Çin, Arjantin, İspanya ve Hollanda gibi ülkelerin büyüme oranının yıllar içinde neredeyse sabit kalması veya düşmesi de bekleniyor.

Ekonomistler, Almanya’nın bu yıl da büyüyeceğine güvenmiyor

Ekonomistler, 2025’te Almanya için yüzde 0,4, bir büyüme oranı bekliyor. Alman ekonomisi için 2026’da yüzde 1 ve 2028’de yüzde 1,3’lük büyüme oranı öngörülüyor.

Ifo araştırmacısı Niklas Potrafke değerlendirmesinde, “Almanya’nın acilen büyümeyi yeniden artırabilecek farklı bir ekonomi politikasına ihtiyacı var. Almanya uluslararası lokasyon rekabetinde çekiciliğini büyük ölçüde kaybetti. Yeni hükümet, bunu piyasa odaklı reformlarla ele almalı.” ifadesini kullandı.

Almanya ekonomisi, geçen yıl Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçülme kaydetti.

Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,2 küçülen ekonomi, 2025’in ilk çeyreğinde de daralması halinde, “iki çeyrek art arda daralma” olarak tanımlanan teknik resesyona girecek.

Analistler, siyasi belirsizliğin, yurt dışında artan rekabetin, yüksek enerji maliyetlerinin, hala yüksek olan faiz oranlarının ve belirsiz ekonomik beklentilerin Alman ekonomisini baskıladığını belirterek, ekonomide 2025 için hafif bir büyüme bekliyor.

Almanya’da hükümet 29 Ocak’ta bu yıl için daha önce yüzde 1,1 olarak açıklanan büyüme beklentisini, zayıf küresel talep, jeopolitik belirsizlik ve ticari gerginliklerin etkisiyle yüzde 0,3’e düşürdü. Ankete, 4-18 Aralık 2024 tarihlerinde 125 ülkeden 1398 ekonomist katıldı.

Related Posts

AB ile Singapur’dan dijital ticaret anlaşması

Avrupa Birliği (AB) ile Singapur arasında dijital ticaret anlaşması imzalandı.

Boğaz’ın incisi için 950 milyon lira istediler: Dev köşk için flaş karar

Koza Altın, Bebek’te bulunan gayrimenkulü satışa çıkarmıştı ancak yeterli talep olmayınca iptal edildi. Sahil yolunda denize nazır manzarası kapanmaz nitelikteki köşk 950 milyon lira + KDV’den düşük olmayacak fiyattan ihaleyle satılacaktı. TOPLAM …

ABD petrol fiyatı tahminini düşürdü

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti. Böylece, bu yıl için fiyat tahmini ocakta yayımlanan rapora kıyasla yaklaşık 8 dolar düşerek 65,85 dolar olarak güncellendi.

Türk Lirası son 6 ayın en düşük seviyesinde! İşte gerilemenin sebebi…

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (REK) endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 1,55 puan azalarak 72,12 olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Yurt İçi Üretici …

Sebze fiyatları arttı vatandaş bedava fide kuyruğuna girdi

Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düşen vatandaş kuyruklara mahkûm edildi. Ucuz gıda kuyruklarının ardından bu kez de Kayseri’de bedava domates fidesi dağıtımında uzun kuyruklar oluştu.

Telefonunuz o markaysa dikkat! Ünlü şirket piyasadan çekildi, son kez güncelleme yolladı!

Bir dönem piyasada rüzgar gibi esen LG telefonlar tarih oluyor. Önde gelen teknoloji şirketlerinden olan Güney Koreli LG, akıllı telefon pazarından çekildiğini açıklamıştı. 2021’de gelen bu açıklamanın ardından şirket söz verdiği üzere yazılım …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir