Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Gözlerinizi Güneşten Koruyun: Gözlük Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Güneşten gelen ışınlar göz sağlığımızı ciddi şekilde etkileyebilir. İnsan gözü, güneşten gelen 400 ile 760 nanometre arasındaki ışık bandına duyarlıdır. Bu aralık içerisinde yer alan Ultraviyole (UV) ışınları, hücre ve hücre DNA’sı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. UV ışınlarıyla koruyucu görevi gören atmosferdeki ozon tabakasında bir hasar meydana geldiğinde, zararlı UV-C ışınları da dünyaya ulaşabilir. Bu durum göz çevresinde ve göz kapaklarında cilt kanserine, korneada bozulmaya ve görme kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle güneş gözlüğü kullanımı önemlidir.

Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Güneş gözlüğü seçerken sadece estetik görünüm değil, aynı zamanda göz sağlığımızı da düşünmeliyiz. Türk Oftalmoloji Derneği, güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli özellikleri şöyle sıralıyor:

  • UV Koruması: Güneş gözlüğünün UV ışınlarını %100 engellediğinden emin olun.
  • Büyük Boyut: Göz bölgemizin büyük bir kısmını kaplayan gözlükler tercih edin, özellikle yandan gelen UV ışınlarını engeller.
  • Cam Rengi: Cam renginden çok, camın kaç UV ışınını engellediğine odaklanın.
  • Polarize Camlar: Polarize camlar, yansımaları engeller.
  • Fiyat: Yüksek fiyatlı gözlüklerin kaliteli olduğu anlamına gelmez, önemli olan UV korumasıdır.
  • Kalite Standartları: Alacağınız gözlüğün TSE, CE gibi kalite belgelerine sahip olmasına dikkat edin.

Göz sağlığınızı korumak için doğru güneş gözlüğünü seçmek önemlidir. Güneş gözlüğü, sadece şık bir aksesuar değil, aynı zamanda gözlerinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyan bir yardımcıdır. Doğru seçim yaparak ileride ortaya çıkabilecek göz hasarlarını önleyebilirsiniz.

Related Posts

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor: Uzmandan hayati uyarılar

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor” dedi.

Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan vajinal kanamaların çoğu zaman masum olduğu düşünülse de, her 10-15 vakadan birinde rahim kanserine işaret edebiliyor. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, erken tanının önemine dikkat çekiyor

Her yaşın hastalığı! Kabızlığa karşı en etkili silah: Su, lif ve hareket

Zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumların da kabızlık olarak tanımlanabileceğini ifade eden Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın nedenlerini ve risk faktörlerini açıklayarak, beslenme ve günlük rutin değişiklikleriyle nasıl önlenebileceği hakkında bilgi verdi.

Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”