Egeli bilim ekibi, kafein içeren sakızların kan plazma konsantrasyonu üzerindeki etkilerini araştıracak

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden TÜBİTAK Projesi Onayı

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülbin Rudarlı liderliğinde yürütülen “Kafeinli Sakız Uygulamasının Kafein Kan Plazma Konsantrasyonu Düzeylerine Etkisi” adlı TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Projesi kabul edildi.

Proje hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akreditasyona sahip araştırma üniversitemiz akademisyenleri, multidisipliner bir anlayış, yenilikçi bir bakış açısıyla özgün projeler üretmeye devam ediyor. Üniversitemizin araştırma geliştirme ve inovasyon kapasitesine katkı sunan önemli projeleri hayata geçiriyorlar. Üniversitemizin spor bilimleri alanında güçlü bir birikimi bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Projeyi tebrik eden Budak, “Değerli çalışmaları için akademisyenlerimizi tebrik ediyor başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Gülbin Rudarlı ise, “Performans için önerilen miktarda kafein içeren sakızların kan plazma konsantrasyonu üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Bu proje sonucunda elde edilecek veriler hem sporculara hem de literatüre bilimsel bir temel sunacaktır” dedi.

Proje kapsamında, 18-35 yaş arası, fiziksel olarak aktif ve sağlıklı erkek bireyler üzerinde deneyler yapılacak. Katılımcılara belirlenen miktarlarda kafein içeren sakızlar verilecek ve kafein seviyeleri çeşitli zaman dilimlerinde ölçülecek.

Projede Prof. Dr. Gülbin Rudarlı’ya öğretim görevlileri Dr. Erhan Canbay, Dr. Hakan Arslan ve Araştırma Görevlisi Burak Alperen Ünsal da eşlik ediyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor: Uzmandan hayati uyarılar

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor” dedi.