Dr. Çallı: Kadın hastalığı olarak bilindiği için meme kanseri erkeklerde geç tanıya neden oluyor

Meme Kanseri Erkeklerde de Görülüyor!

Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İskan Çallı, erkeklerde meme kanserinin önemine dikkat çekerek, “Meme kanseri toplumda kadın hastalığı olarak biliniyor. Bu da erkeklerdeki meme kanserlerinin tanısının gecikmesine sebep oluyor. Ortalama her 8 kadından 1’i hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. Bu oran erkeklerde 800’de 1 gibi” dedi.

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olsa da erkeklerde de görülebiliyor. Dr. İskan Çallı’ya göre toplumda meme kanserinin sadece kadınlarda görüldüğü algısının, erkeklerdeki meme kanseri teşhisinin gecikmesine yol açtığını belirtti. Dr. Çallı, “Ortalama her 8 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. Bu oran erkeklerde 800’de 1 gibi. Böylelikle erkeklerde memede fark edilen kitleler ihmal edilebiliyor. Bu durum ise maalesef geç teşhisin ve tedavi sürecinin zorluğuna neden oluyor” diye konuştu.

Meme Kanseri Risk Faktörleri

Dr. Çallı, erkeklerde meme kanseri riskini artıran faktörleri şöyle sıraladı: “Erkeklerde genetik faktörler önemli bir rol oynar, ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda risk artar. Beslenme düzeni ve çevresel etkenler de riski etkiler. Özellikle göğse radyasyon maruz kalma durumu meme kanseri riskini artırır. Bunun yanı sıra obezite ve aşırı kilo alımı, vücuttaki östrojen seviyesini yükseltir ve meme dokusunda anormal hücre büyümelerine neden olabilir, sonuç olarak da meme kanseri gelişebilir” dedi.

Erkeklerde Meme Kanserinin Belirtileri

Erkeklerde meme kanserinin belirtilerine ilişkin bilgi veren Dr. Çallı, “Erkeklerde meme hacmi ve dokusu kadınlardan farklıdır, bu nedenle memede kitleler daha kolay fark edilebilir. Ayrıca meme başı akıntısı, meme ucunda çekilme ve cilt değişiklikleri gibi belirtiler de görülebilir. Bu belirtilerle bize başvuran hastalarımız oluyor. Tedavi süreçlerinde kadınlarda kullanılan tedaviler erkek hastalara da uygulanır. Erkek meme kanserlerinde östrojen ve progesteron reseptörlerinin yüksekliği, hormonal tedaviye daha iyi yanıt verme olasılığını artırır. Özellikle 65 yaş üzeri erkeklerde meme kanseri riski daha fazladır. Memede kitle fark eden erkek hastaların vakit kaybetmeden bir genel cerrahi uzmanına başvurması önemlidir” şeklinde konuştu. (DHA)

Related Posts

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

‘Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz’

Üniversitesinin düzenlediği Pediatri Kongresi’nde konuşan Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Atatürk’ün çocukları gelecek olarak gördüğünü anımsattı ve “Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz” dedi.

Hastalıktan korunuyor, sağlıkla büyüyorlar! Bebeğin bağışıklığını güçlendiren 4 öneri

Bebeğin anne rahmine düştüğü ilk andan itibaren sağlıkla dünyaya gelebilmesi ve anne- bebek sağlığının korunması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Uz. Dr. Aycan Yıldız, bebeklerde bağışıklığı artırmaya yönelik öneriler paylaştı.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir