‘Çıplak arama uygulamalarına ve cinsel şiddete karşı sessiz kalmayacağız!’

Ankara’da Feminist Dernek Eylemlerine Destek Artıyor

Ankara’da gerçekleşen protesto gösterilerinde kadınlara yönelik çıplak arama yapıldığı iddiasıyla ilgili Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu’ndan açıklama geldi.

Eylemlerde ve gözaltı süreçlerinde insan hakları ihlallerinin arttığı vurgulanan açıklamada, “Gözaltına alınan ve tutuklanan kişilere yapılan insanlık dışı çıplak arama ve cinsel şiddet içeren uygulamalar kabul edilemez. Bu tür uygulamalar işkenceyi temsil eder! Yapılan uygulamalar Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve yerel kanunlarımıza aykırıdır. Bu nedenle sorumluların cezalandırılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘Uygunsuz Uygulamalar Rutin Hale Geldi’

Açıklamada, cinsel taciz ve saldırılar konusunda etkin soruşturma taleplerine cevap gelmediği belirtilerek, “Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunulan çıplak arama iddialarının ülkemizde olmadığını belirten açıklamalar gerçekleri yansıtmıyor. Çıplak arama ve kötü muamele uygulamaları ülkemizde rutinleşmiş durumdadır” denildi.

‘İnsan Hakları İhlalleri Kabul Edilemez’

Dernek yetkilileri, cinsel dokunulmazlığın ihlal edilmesi ve ruhsal sağlığa zarar veren uygulamalar konusunda, “Hangi şekilde olursa olsun, insan haklarını çiğneyen ve insanları ruhsal olarak etkileyen çıplak arama uygulamaları kabul edilemez. Bu tür ihlaller ağır cezalara tabidir ve insan haklarına açık bir ihlaldir” şeklinde konuştular.

‘Sıfır Tolerans Politikası Gereklidir’

Son olarak açıklamada, cinsel şiddet faili olan kişilerin cezasız kalmaması ve çıplak arama gibi insanlık dışı uygulamalara karşı sıfır tolerans politikalarının uygulanması gerektiği vurgulandı. Aksi takdirde ruhsal iyileşmenin sağlanamayacağı belirtildi. “Cinsel şiddet karşısında sessiz kalmayacağız ve insan hakları ihlallerine karşı mücadelemize devam edeceğiz” denildi.

Related Posts

Yaşam kalitesini düşürüyor! Sabah dümdüz, akşam şiş bir karna karşı 7 çözüm

Çoğu kişi sabah dümdüz bir karınla uyanmasına rağmen gün sonunda karın şişliği yaşadığını ifade eder. Şişkinliğe genellikle; ağrı, rahatsızlık, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık veya ishal, halsizlik ve solunum güçlüğünün eşlik ettiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, şişliğe karşı 7 çözüm önerisinde bulundu.

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor: Uzmandan hayati uyarılar

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor” dedi.