Belirtilere dikkat! Tükürük bezi taşı hayat kalitenizi düşürüyor olabilir

Tükürük bezlerinde kalsiyum, tuz ve diğer maddelerin birikmesi sonucu oluşan tükürük bezi taşları, genellikle alt çene ve alt dudak bölgesindeki tükürük bezlerinde görülüyor ve zamanla büyüyebilir.

Tükürük bezi taşları, tükürük bezlerinde meydana gelen taşlar, şişlik, ağrı, ağız kuruluğu gibi belirtilere yol açabilmektedir. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Taştan, küçük taşların büyüyüp tıkanıklığa neden olabileceğini belirtiyor.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının tedavi yöntemlerinin taşın büyüklüğüne ve yerine göre değiştiğini ifade ediyor. Küçük taşlar genellikle masaj ve bol sıvı alımıyla atılabilirken, büyük taşlar cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu müdahaleler, taşın konumuna ve hastanın sağlık durumuna göre belirlenir.

Tedavi edilmediği takdirde tükürük bezi taşı hastalığı ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle hastaların tedaviye erken başvurması önemlidir. Hastaların tedaviye erken başvurması gerektiğini vurgulayan Taştan, vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının belirtileri arasında ağızda şişlik, yeme esnasında artan ağrı, ağız kuruluğu ve acı bir tat olduğunu paylaşıyor. Bu belirtileri gösteren kişilerin bir doktora başvurması gerektiğini tavsiye ediyor.

Taştan, “Tükürük bezi taşı hastalığı erken teşhis ve tedavi ile yönetilebilir. Ağız sağlığının korunması tükürük bezi taşlarının oluşumunu engellemek adına önemlidir” diyor. Herhangi bir şüphe durumunda uzman doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor: Uzmandan hayati uyarılar

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor” dedi.

Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan vajinal kanamaların çoğu zaman masum olduğu düşünülse de, her 10-15 vakadan birinde rahim kanserine işaret edebiliyor. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, erken tanının önemine dikkat çekiyor