Baklavalık ve çerezlik fıstığı bir de dolu vurdu: ‘Bu yıl fıstık çok az olacak!’

Antep Fıstığı Üretiminde Gerileme: Şanlıurfa’da Hasarlar Devam Ediyor

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin 383 bin ton Antep fıstığı ürettiğini ancak bu yıl beklenen rekoltenin düşük olacağını belirtti. Akbaş, özellikle Şanlıurfa’da yaşanan afet boyutundaki dolu yağışının ürünlere ciddi zarar verdiğini ifade etti.

Akbaş, Şanlıurfa’daki fıstık ağaçlarının zirai dondan etkilenmediğini ancak kışın kuraklık ve son günlerde yaşanan dolu yağışının ürüne büyük zarar verdiğini söyledi. Geçen yıl varlık yılı olarak nitelendirilen bir dönemden geçilirken, bu yıl beklentilerin oldukça düşük olduğunu vurguladı.

Bu yıl rekolte beklentilerini 40 bin tona çeken Akbaş, kuraklığın yanı sıra karagöz oluşumunda yaşanan sıkıntının da gelecek yılın üretimini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Karagöz oluşumunun azlığı nedeniyle gelecek yılın rekoltesinin daha da düşük olabileceğini belirtti.

Ülkemizde fıstıkta iki hasat dönemi olduğunu hatırlatan Akbaş, “Temmuz ayında baklavalık olarak adlandırılan yeşil ürün toplanırken, Eylül ayında çerezlik olarak bilinen kırmızı kabuklu fıstıklar hasat edilir. Ancak bu yıl her iki dönemde de fıstık miktarının oldukça az olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

Akbaş, çiftçilerin daha az hasarla atlatmaları için daha verimli tarım tekniklerine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, damla sulamanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, devlete ürünlerde meydana gelen dolu zararını ilettiklerini ve sahada gerekli incelemelerin yapıldığını söyledi.

Son olarak, Akbaş, fıstık üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, tarımsal ürünlere uygulanacak taban fiyatların çiftçilere yardımcı olacağını belirtti. “Çiftçi desteklenmezse tarımdan uzaklaşır, bu da sektörümüzün istemediği bir durum” dedi ve devletin çiftçilere yardımcı olacağına inancını dile getirdi.

Related Posts

Sosyal medyayı günde kaç saat kullanıyoruz? Bakan Uraloğlu açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanıcılarının 58,5 milyona ulaştığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, günde ortalama 2 saat 43 dakikanın sosyal medyada geçirildiğini belirterek, Türkiye’de en çok kullanıcısı olan platformun 58,4 milyon kişi ile Instagram olduğunu söyledi. Uraloğlu, “İnternet kullanıcıları ayda ortalama 32 saat 36 dakika ile en çok Instagram’da zaman geçiriyor” dedi.

60 gün süre verildi… Bakanlık duyurdu: Lokanta ve kafelerde yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda satışı ve tüketimi yapılan işletmeler için karekod zorunluluğu getirildiğini duyurdu. Uygulama için işletmelere 60 gün süre verildi.

Çalışmadan emekli olmanın yolu var

Sık sık gündeme gelen çalışmadan emekli olmak mümkün mü? sorusu bir kez daha gündeme taşındı. ”İsteğe bağlı sigortalılık” sistemi sayesinde belirtilen şartları karşılayanların çalışmadan emekli olması mümkün. İşte aranan şartlar ve izlenmesi gereken yol.

Bakan Işıkhan: Ocak-nisan aylarında 437 bin 291 işe yerleştirmeye aracılık ettik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığı ile ocak-nisan aylarında 437 bin 291 işe yerleştirmeye aracılık ettiklerini açıkladı.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı – 8 Mayıs 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, güne yüzde 0,4 yükselişle 10.437,00 puandan başladı.

Sivas’ta lisede akran zorbalığı: Yedi öğrenci okuldan uzaklaştırıldı

Sivas’ta 15 yaşındaki lise öğrencisi Elif, akranları tarafından darbedildi. Necip Fazıl Kısakürek Kız Mesleki ve Anadolu Lisesi’nde yaşanan olayda Elif’e şiddet uygulayan üç öğrenci o anları cep telefonuyla kayda alarak sosyal medyada yayımladı. Olayın ardından yedi öğrenci okuldan uzaklaştırılırken, konuya ilişkin açıklamada bulunan Sivas Valiliği, olaya karışan öğrenciler hakkında tahkikat başlatıldığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir