Güncel Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Atıkla beslenen böcek: Tarımda yeni dönem başlayabilir

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, organik atıkları tüketip gübre üretebilen 'siyah asker sineği'ne dikkat çekti. Yanar, bu böceğin atık yönetimi ve sürdürülebilir tarım için önemli bir potansiyel taşıdığını belirtti. Protein bakımından zengin larvaları hayvan yemi olarak kullanılabileceğini ekledi. Yanar, bu türün üretiminin devlet destekli projelerle teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Siyah Asker Sineği: Çevre Dostu Bir Kahraman

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, ülke ekonomisi ve çevre yönetimi açısından değerlendirilmesi gereken ‘siyah asker sineği’ konusunda yetkililere çağrıda bulundu.

Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, laboratuvar ortamlarında üretilebilen bu böcek türünün biyolojik atıkların geri dönüşümünde büyük rol oynayabileceğini vurgulayarak siyah asker sineğinin çevre kirliliğini azalttığını ve tarımsal verimi arttırdığını söyledi. Yanar, bu böceğin biyoteknoloji ve sürdürülebilir tarım açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Özellikle sıfır atık konusunun önem kazandığı Türkiye’de ‘siyah asker sineği böceği’ üreten Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, bu konuda bilinçlenmek adına ortaokul öğrencilerine de eğitimler veriyor. Yanar’ın yönlendirmesiyle öğrenciler, böceklerin atıkları nasıl hızlı bir şekilde tükettiğini gözlemledi.

Doç. Dr. Yanar, “Siyah Asker Sineği son derece kıymetlidir. 40 günlük bir yaşam döngüsüyle atıkları organik gübreye dönüştürmesi ve sonrasında yem olarak kullanılabilmesi önemli bir avantaj sağlar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın desteklediği projeler arasında bu böcek projemizin de yer alması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Canik İmam Hatip Ortaokulu’ndaki konferans sonrasında Müdür Kamil Kesmen tarafından Doç. Dr. Oğuzhan Yanar’a plaket takdim edildi.