Adidas dini hassasiyetlere aykırı mı davrandı?

Adidas’ın Türkiye’de de satılan ‘Samba OG’ model ayakkabılarda, ürün bileşiminde domuz derisi kullanıldığı tespit edildi. Şirketin Türkiye’deki satış sayfasında yer verilen ürün açıklamasında ‘doğal deri’ ifadesine yer verildiği, ürün içeriğinde domuz derisinden bahsetmediği belirlendi.

“REKLAMLARDA AÇIKÇA BELİRTİLMELİ”

Kurul tarafından yapılan değerlendirmede, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği uyarınca reklamı yapılan bir malın içeriğinde, toplumun genel dinî hassasiyetlerine aykırı bir bileşenin doğrudan veya dolaylı olarak kullanılması halinde bu hususun reklamlarda açıkça belirtilmesi gerektiği de belirtildi.

DİYANET NE DİYOR?

Adidas’a kesilen ceza sonra akıllara ister istemez domuz eti yemek İslam’da haram peki domuz derisinden eşya kullanmak, giysi giymek de haram mı? sorusu geliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan “Domuz derisinden veya kılından ayakkabı veya giysi yapmak, fırça veya dikiş ipi imal etmek, bu tür ürünleri kullanmak ve alıp satmak caiz midir?” sorusunun yanıtı ise şöyle;

“Kur’an-ı Kerim’de haram kılınan hayvan kökenli gıdalar içerisinde açıkça ismi belirtilen tek hayvan domuzdur.” diyerek konuyu açıklayan Diyanet şu yanıtı veriyor:

“Günümüzde ise alternatif helal maddeler bulunduğu için domuz derisinden veya kılından; ayakkabı veya giysi yapmak, fırça veya dikiş ipi imal etmek ve bu tür ürünleri kullanmak, bunların alım satımını yapmak caiz değildir.”

Diyanet konuyu caiz değildir olarak ele alıyor.

ŞİRKET SAVUNMA VERMEDİ

Kurul şirketin ispat yükümlülüğünü yerine getirmediğini değerlendirdi. Firmanın Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili maddelerine aykırı tanıtımlarda bulunduğunu kararlaştıran Reklam Kurulu, firmaya 550 bin 59 lira idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verdi.

Related Posts

Sakız Adası’nda kundaklama şüphesi: Soruşturma ekibi görevlendirildi

Yunanistan’ın Sakız Adası’nda devam eden orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor. Yunan basını, adaya kundaklama şüphesi nedeniyle soruşturma ekibi gönderildiğini bildirdi.

CHP’den Milli Savunma Bakanı Güler’e zor soru: ‘Astsubaylara verilen sözler yine mi raflara kaldırılacak?’

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, astsubayların yıllardır maaş ve özlük hakları konusunda verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Genç, “Yedi ay geçti ne bir yasa teklifi var ne de bir iyileştirme. Verilen sözler yine mi raflara kaldırılacak” diye sordu.

Camide uyurken cep telefonu çalındı

Sancaktepe’de bir camiye giren şüpheli, içeride uyuduktan sonra başka bir bölümde başucunda cep telefonu bulunan kişinin telefonunu çaldı.

İznik’te otomobil ile TIR çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Bursa’nın İznik ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, otomobil ile TIR’ın çarpışması sonucu bir kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı.

Şam’da kilisede patlamada: Çok sayıda ölü var!

Şam’da kilisede patlamada: Çok sayıda ölü var!

Özgür Özel’den Selim İmamoğlu hakkındaki iddialara sert açıklama: İnsanların haysiyetiyle oynanır mı?

Özgür Özel’den Selim İmamoğlu hakkındaki iddialara sert açıklama: İnsanların haysiyetiyle oynanır mı?