Vize Sorunu Nedeniyle Türk Turistler Yunan Adaları’nı Tercih Ediyor
Türk turistler, plaj, otel ve yeme içme fiyatlarındaki yükselişten şikayetçi olmaları nedeniyle Yunan Adaları’nı tercih ediyor. Bu yıl 1.4 milyon Türk’ün tatil yapması beklenirken, Bodrum ve Marmaris gibi popüler tatil bölgelerinden kaçışın Ayvalık ve Kuşadası gibi yerlere kaydığı belirtiliyor.
İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürü Murat Orhan, 45 TL seviyesindeki kura rağmen, ücretsiz plajlar ve uygun fiyatlı yeme içme mekanları nedeniyle son iki yıldır vize zorluğuna rağmen turist taşımalarda artış olduğunu söyledi. Orhan, “Geçen yıl kapıda vize ile geçen kişi sayısının çok az olduğunu gördük. Yeşil pasaportu olanlar veya uzun vize alanlar tercih ediyor. Bodrum ve Marmaris’i tercih edenlerin Yunan Adaları’na yoğun ilgi gösterdiğini tespit ettik” şeklinde konuştu.
Orhan, Adalarda tatil yapan tatilcilerin Türkiye ile kıyasladıklarında maliyet farkını gördüklerini, Türkiye’deki fiyatların daha yüksek olduğunu belirtti. Türkiye’de plaj giriş ücretlerinin yüksek olmasının da Yunan Adaları’nı tercih etme nedenlerinden biri olduğunu vurguladı.
Murat Orhan ayrıca, bu yıl yolcu başı maliyet giderlerinin geçen yıla göre yüzde 95 arttığını, bilet fiyatlarının ise yüzde 44 oranında artırıldığını söyledi. Fethiye-Rodos, Dikili-Midilli gibi yeni seferlerin başlatıldığını ve Ege’de daha geniş bir yolcu kitlesine ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.
Türkiye Otelciler Birliği’nin araştırmasına göre, bu yıl Türkiye’den Yunanistan’a 1.4 milyon, Yunanistan’dan Türkiye’ye ise 800 bin ziyaretçinin bekleniyor. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da Yunanistan gezisi, rekabeti yakından takip ettiğini gösteriyor.
Turizm Bakanı Ersoy, bir röportajda rakiplerini izlemesinin önemine vurgu yaparak, “Bir Turizm Bakanı, rakiplerini görmek zorundadır. Ben her fırsatta tüm rakiplerimizi normal bir turist gibi gezerim. Sokak sokak dolaşırım. Ne yapmışlar bakarım” dedi.