3 yıl sonra anlaşma yapıldı: Dünya yeni bir salgına hazırlanıyor

Dünya Ülkeleri, Salgınlara Karşı Ortak Mücadele Kararı Aldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üyesi ülkeler, COVID-19 gibi tehlikeli salgın hastalıklara karşı ortak bir tarihi anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile dünya ülkeleri, potansiyel salgın hastalıklara karşı birlikte hareket etme sözü verdi.

Müzakereleri üç yıldan uzun süren bu anlaşma, Pazartesi günü DSÖ Genel Kurulu’nun A Komitesi’nde onaylandı ve Salı günü tüm üyelerin katılacağı Genel Kurul’da nihai olarak kabul edilmesi bekleniyor.

Tedavide Adalet İçin Yeni Adımlar Atılıyor

Yapılan bu anlaşma, COVID-19 salgını sırasında ortaya çıkan tıbbi yardım eşitsizliklerini sona erdirmeyi ve küresel olarak salgınlara hazırlıksızlık durumunu Önlemeyi hedefliyor.

Anlaşma kapsamında, ülkelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar arasında daha yakın iş birliği sağlanması amaçlanmaktadır.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Hükümetler, ülkelerini ve dünyayı salgın tehditlerine karşı daha adil, sağlıklı ve güvenli hale getiriyor. COVID-19 sonrası dünyayı daha iyi korumak için birleşen tüm üye ülkelere teşekkür ederim” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlaç Şirketleri, Ücretsiz Aşı ve Tedavi Sağlayacak

Anlaşma kapsamında bir Patojen Erişim ve Faydaların Paylaşımı Sistemi (PABS) oluşturularak salgınlara daha hızlı ve adil şekilde yanıt verilmesi hedefleniyor. Bu sistemle ilaç üreticileri, ürettikleri aşı, tedavi ve tanı ürünlerinin %20’sini DSÖ’ye hızlı erişim için sunacak.

Ürünlerin dağıtımı, halk sağlığı riskine ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına göre planlanacak. Ayrıca, küresel tedarik zinciri ve lojistik ağı kurularak kriz zamanlarında gerekli sağlık ürünlerine hızlı, güvenli ve uygun maliyetli erişim sağlanacak.

Namibya Sağlık Bakanı Dr. Esperance Luvindao, “COVID-19’un hayatlar ve ekonomiler üzerindeki etkisi çok büyük oldu. Egemen devletler olarak bir araya gelerek çocuklarımızı, yaşlılarımızı ve sağlık çalışanlarımızı koruma yolunda harekete geçtik. Bu, insanlığa karşı bir sorumluluktur” dedi.

Related Posts

İsrail ordusundan Gazze’ye 24 saatte 100’den fazla hava saldırısı

İsrail ordusundan Gazze’ye 24 saatte 100’den fazla hava saldırısı

MİT Başkanı Kalın Suriye Devlet Başkanı Şara ile görüştü

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Ahmet Şara ile bir araya geldi

Bodrumlu turizmci isyanda “Sezona sessiz başladık, imdadımıza yetişecek bir hızır bekliyoruz”

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Sabahattin Duman “Sezon başladı ama beklentiler düşük. Artık turizmi klişelerle değil, gerçeklerle konuşma zamanı. Sessiz kalmamız, “vur enseye, önündekini al” anlayışını tetiklememeli. Sesimizin duyulması için duyarlı, adil ve çözüm odaklı bir yaklaşım şart” diye konuştu.

ATM’den para çekmek istedi, 13 bin lirasını kaptırdı

Adana’da 45 bin 100 lira para çekmek için banka içerisindeki ATM’yi kullanan Sami İşgirik (52), iki parça halinde alması gereken parasının ilk kısmını aldıktan sonra bankadan çıkınca, sıradaki diğer müşteri tarafından haznede bekleyen 13 bin lirası çalındı. Hırsızlık bankanın güvenlik kamerasına yansıdı. İşgirik, “Vicdana geleceğini, pişman olup parayı geri getireceğini düşünmüştüm. Davacıyım, cezasını çeksin istiyorum” dedi.

BM: Gazze’de son 4 günde 97 binden fazla kişi yerinden edildi

BM Uluslararası Göç Örgütü, Gazze’de sadece son 4 günde 97 binden fazla kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

Bülent Arınç’tan Erdoğan’ı kızdıracak sözler: ‘İmamoğlu tutuksuz yargılanmalı’

Bülent Arınç, Medyascope’a verdiği röportajda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılanma süreci, AKP’nin oy oranları ve PKK terör örgütü elebaşı Öcalan’a yönelik umut hakkı tartışmaları hakkında konuştu. Arınç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanması gerektiğini söyledi, “Tutukluluk bir tedbirdir, cezaya dönüşmemelidir” dedi.