Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Parkinson Hastalığı ve Bakla Tüketiminin Önemi

Nöroloji alanında uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Gülay Kenangil, Parkinson hastalığının tedavisinde bakla tüketiminin önemli bir rol oynadığını vurguladı. Taze bakla içerisinde doğal levodopa maddesi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, bu maddenin ilaçlarla benzer etkilere sahip olabileceğini ifade etti. Yapılan bilimsel çalışmalar da bakla tüketiminin hastaların motor semptomlarını azalttığını gösteriyor.

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten hücrelerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan ve ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık, titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi motor semptomlarla kendini gösterir.

Baklanın taze olarak tüketildiği bahar aylarında içerisinde bulunan levodopa maddesinin etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, baklanın kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi halde, bakla ile ilaçların etkileşime girebileceğini ve olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

“Levodopa İçeren Bakla Doğru Kullanılmalı”

Dopamin öncüsü olan levodopa maddesini içeren baklanın, hastaları yanıltabileceğini belirten Prof. Dr. Kenangil, baklanın rastgele veya aşırı tüketilmesinin çeşitli yan etkilere sebep olabileceği konusunda uyardı.

Prof. Dr. Kenangil, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bakla mevsimi geldiğinde bilinçli bir şekilde tüketilmeli. Bakla, parkinson hastalığında dopamin maddesinin öncüsü olan levodopa içerir.”

Yapılan bilimsel çalışmalar da Parkinson hastaları üzerinde bakla tüketiminin olumlu etkilerini göstermiştir. Ancak baklanın hastalığı tedavi edici olmadığı ve doktor kontrolünde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

“Bakla Sağlıklı Bir Sebzedir”

Parkinson hastalarının bakla tüketirken dikkatli olmaları gerektiğini belirten Kenangil, şu önerilerde bulundu: “Parkinson hastalığı sürekli ilaç kullanımını gerektirir. Baklayı bu süreçte doktorunuzla görüşerek tüketebilirsiniz. Ancak bakla, ilaçların yerine geçmemelidir. Bakla sağlıklı bir besindir ve doğru miktarlarda tüketildiğinde faydalı olabilir. Eğer Parkinson hastasıysanız, bakla tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.”

Related Posts

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor: Uzmandan hayati uyarılar

Havaların ısınması ve yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalp hastaları için ciddi risklerin arttığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor, kalp yetmezliği ve tansiyon sorunlarını tetikleyebiliyor. Kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya özen göstermesi gerekiyor” dedi.

Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan vajinal kanamaların çoğu zaman masum olduğu düşünülse de, her 10-15 vakadan birinde rahim kanserine işaret edebiliyor. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, erken tanının önemine dikkat çekiyor