Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

BDDK Raporuna Göre Bireysel Kredilerdeki Değişimler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) son raporuna göre, 2020’den 2025’in ilk çeyreğine kadar olan süreçte bireysel kredilerde önemli değişiklikler yaşandı. Bu süreçte, kredi kartları ve ihtiyaç kredilerindeki artış gözlemlenirken, konut kredilerinde ise belirgin bir düşüş yaşandı. Özellikle ihtiyaç kredisi kullananlar ve kredi kartı borçluları en çok risk altında bulunuyor.

Kredi Kullanımında Önemli Dönüşüm

Rapora göre, 2020 başlarında bireysel kredilerin büyük bir kısmını ihtiyaç kredileri oluştururken, 2025 Mart itibarıyla kredi kartları bu alandaki en büyük paya sahip oldu. Bu değişim, tüketicilerin harcamalarını finanse etme tercihlerinde önemli bir değişikliği yansıtıyor.

Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın aktardığı bilgilere göre, 2020 yılında konut kredileri bireysel kredilerin yaklaşık %34’ünü oluştururken, bu oran 2025 Mart sonunda %13,16’ya geriledi. Aynı dönemde taşıt kredileri %1,16’dan %1,59’a yükseldi.

İhtiyaç kredilerinin bireysel krediler içindeki payı %45,19’dan %37’ye gerilerken, kredi kartlarının payı %20’den %48’e yükseldi. Bu değişimle birlikte, bireysel kredilerde en büyük artış kredi kartlarında yaşandı.

Takipteki Kredilerde Belirgin Artışlar

Bireysel kredilerdeki değişim sadece kullanım oranlarını değil, takibe düşen kredileri de etkiledi. Son beş yılda takipteki kredi kartı borçları %1056 artarken, ihtiyaç kredilerinde bu artış %498 oldu.

Taşıt kredilerinde takipteki borçlar %20 artarken, konut kredilerinde takipteki miktar %36 azaldı.

Kredilerin takibe düşme oranlarında da önemli değişiklikler meydana geldi. Konut kredilerinde takip oranı 2020’de %0,61 iken, 2025’in ilk çeyreğinde %0,15’e düştü. Taşıt kredilerinde takip oranı %2,91’den %0,37’ye geriledi.

Ancak ihtiyaç kredilerinde takip oranı %4,46’dan %4,64’e çıkarken, bireysel kredi kartlarında bu oran %5,40’tan %3,68’e indi.

Related Posts

Dolar arttı otomobil fiyatları çıldırdı: İşte marka marka fiyatlar

Otomotiv sektörü, mayıs ayına yüksek oranlı zamlarla giriş yaptı. Artış oranları model bazında yüzde 10’u bulurken, bazı modellerde yüzde 16’ya varan zamlar kaydedildi.

TZOB Genel Başkanı, zirai dondan etkilenen meyve bahçelerini inceledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta zirai don ve dolu nedeniyle zarar gören meyve bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Sakarya’dan 1,6 milyar dolarlık ihracat

Türkiye’nin otomotiv ihracatında başı çeken illerinden Sakarya, yılın ilk 4 ayında 1 milyar 576 milyon 718 bin dolarlık dış satıma imza attı.

Zirai dondan etkilenen ağaçlarda budama ve sulama işlemlerine dikkat edilmeli

Tarım ve Orman Bakanlığı, 34 ilde 16 meyve türünü etkileyen zirai don olayının ardından ağaçlara nasıl bakım yapmaları gerektiğine dair çiftçilere öneri ve uyarılarda bulundu.

KKTC’de TEKNOFEST heyecanı devam ediyor! Selçuk Bayraktar: Savunma sanayisinde yurt dışı bağımlılığını yüzde 20’lere düştü

TEKNOFEST KKTC’de DHA muhabirine açıklamalarda bulunan TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Türkiye, savunma sanayisinde bütün dünyanın kabul edeceği şekilde dünyaya damgasını vurmuş eserleri geliştiriyor. Yüzde 80’lerde olan yurt dışı bağımlılığını yüzde 20’lere düşürdü. Avrupa halen daha yüzde 80 oranında yurt dışına bağımlı” dedi.

EPDK’dan akaryakıt tarifelerine güncelleme: Benzin ve motorine yeni depolama ve iletim ücretleri

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Petrol Ofisi’nin Antalya Konyaaltı’ndaki terminalinde depolama ve iletim hizmet tarifelerini revize etti. Günlük hizmet bedellerine zam gelirken, bazı iletim hizmetlerinde uzun vadeli sözleşmelere bağlı olarak yüzde 45’e varan indirim uygulanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir