İsrail basını: Tel Aviv, Esad yönetimiyle WhatsApp üzerinden iletişim halindeydi

İsrail, Esad Yönetimiyle WhatsApp Üzerinden İletişimde İddiaları

Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesinin ve Beşar Esad yönetiminin yıkılmasının ardından, yeni bir iddia İsrail basınında yer aldı. İsrail’in Yedioth Aharonoth gazetesinin iddiasına göre, İsrail uzun yıllar boyunca ve gizlice Esad yönetimi ile WhatsApp üzerinden iletişim halindeymiş.

27 Aralık Cuma tarihli haberde, İsrail’in eski Mossad başkanı Yossi Cohen ile Şam’ı Tahran ve Hizbullah’tan uzaklaştırma çabalarının bir parçası olarak bir görüşme ayarladığı ileri sürüldü. Ancak Esad’ın planlanan bu görüşmeden vazgeçtiği ve görüşmenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ayarlandığı iddia edildi.

IDF İSTİHBARAT BİRİMİ MESAJ GÖNDERDİ

The Times of Israel’in aktardığına göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sonrasında İran, Hamas ve Hizbullah’ın Suriye’deki varlığının artması nedeniyle üst düzey Suriyeli yetkililer ile WhatsApp üzerinden iletişim kurmaya başladı.

İddialara göre IDF’nin istihbarat birimi tarafından gönderilen mesajlarda, mesajı gönderen kişi Musa isimli biriymiş gibi gösterilerek Suriyelilere Hizbullah’a İran’ın silah transferini durdurma çağrısı yapıldı. Ayrıca, İsrail’in sevkiyatları hakkında Suriyelileri bilgilendirdiği ve Esad’ın yakın çevresine doğrudan mesajlar gönderildiği belirtildi.

İSRAİL’DEN YAPTIRIM TEKLİFİ İDDİASI

Gazetenin iddiasına göre, İsrail’in Rusya’nın arabuluculuğunda Esad ile temasının sadece birkaç gün sürebildiği ve Esad yönetiminin yıkılmasının IDF için bir sürpriz olduğu belirtildi. İsrail’in, Esad’a İran’ın Hizbullah’a silah sevkiyatını durdurma karşılığında uluslararası yaptırımları hafifletme teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Ayrıca, gruplar tarafından Esad’ın istihbarat merkezine sızılarak elde edilen ‘Musa’nın WhatsApp mesajları ekran görüntüleri üzerinden yayınlandı ve bu mesajların bir İsrail-Rusya komplosunu kanıtladığı iddia edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

İsrail’den “soykırım” bahanesi

Filistin’de 1948 yılından beri Batılı ülkelerin desteğiyle soykırımcı ve işgalci varlığını sürdüren İsrail, bu desteğin sürmesi için bahanelere sığınmaya devam ediyor.

Bakan Yerlikaya: Aydın merkezli suç örgütüne yönelik operasyonda 20 kişi tutuklandı

Bakan Yerlikaya: Aydın merkezli suç örgütüne yönelik operasyonda 20 kişi tutuklandı

Zelenski: Türkiye’ye devletimizin toprak bütünlüğüne verdikleri destek için teşekkür ediyorum

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesiyle ilgili olarak, “Kendisine ve Türkiye’ye, devletimizin toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdikleri destekteki ilkeli duruşları için teşekkür ettim” dedi.

Tanju Özcan’dan Kemal Kılıçdaroğlu’na: AKP’nin yaktığı ateşe odun atmaya devam ederseniz, 2014 dahil tüm CHP Kurultayları tartışmaya açarım!

Tanju Özcan’dan Kemal Kılıçdaroğlu’na: AKP’nin yaktığı ateşe odun atmaya devam ederseniz, 2014 dahil tüm CHP Kurultayları tartışmaya açarım!

Kılıçdaroğlu ‘şaibeli kurultay’ sessizliğini bozdu: Sizden korkan sizden namerttir

CHP’nin ‘şaibeli kurultay’ına yönelik soruşturma devam ederken partinin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sessizliğini bozdu. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, sessizliğinin suskunluk değil sorumluluk olduğunu ifade etti. ‘Şaibeli kurultay’ın ardından sistematik bir linç kampanyasına maruz bırakıldığını belirten Kılıçdaroğlu, can güvenliğine yönelik tehditler aldığını da söyledi. Hakkındaki iddiaları yalanlayan Kılıçdaroğlu, “Beni direklere asacaklara, silahla vuracaklara, beni yakacaklara, taşlatacaklara, bir adım attırmayacaklara ve lamalara söylüyorum: Sizden korkan sizden namerttir.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Volodimir Zelenskiy ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’le telefonda görüştü. Görüşmede Türkiye ile Ukrayna ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı.