40-30-30 kuralı: Beslenme uzmanının açıkladığı sağlıklı akşam yemeği buymuş!

Makro Besinlerle Sağlıklı Akşam Yemeği Nasıl Yapılır?

Akşamları genellikle yorgun olduğumuz için yemek yapmaya motivasyonumuz azalıyor ve hazır gıdalara yöneliyoruz. Ancak, uyku kalitemizin yanı sıra sağlığımızı da olumsuz etkileyebileceğini unutmamak gerekir.

Sağlığımızı iyileştirmek için doğru besinleri doğru miktarda almanın önemi büyüktür. Japonya’da yapılan bir araştırma, düşük karbonhidratlı diyetlerin erkekler ve kadınlar üzerinde farklı etkileri olduğunu ortaya koymuş ve tüm kronik hastalıklardan ölüm riskini artıranın erkeklerde düşük, kadınlarda ise yüksek karbonhidrat alımı olduğunu göstermiştir.

Beslenme uzmanı ve diyet koçu Elisabetta Macorsini, sağlıklı bir akşam yemeği için 40-30-30 kuralını uygulamanın faydalı bir yaklaşım olduğunu belirtiyor. Bu kural, kandaki insülin seviyelerini dengeler, enerji seviyelerini yükseltir ve genel sağlığı destekler.

40-30-30 kuralı, inhibitör Barry Sears tarafından geliştirilen ve karbonhidratlar, proteinler ve yağlar olmak üzere üç ana makro besin maddesi arasındaki dengeye dayanmaktadır. Macorsini’ye göre, bu kurallara göre hazırlanan akşam yemeği, %40 karbonhidrat, %30 protein ve %30 yağ içermelidir.

Makro Besinlerle Sağlıklı Akşam Yemeği İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bir akşam yemeğinde 40-30-30 kuralını uygulamak için doğru yiyecekleri tercih etmek oldukça önemlidir. Bu oranlara uygun şekilde makro besin almak için bazı püf noktaları şunlardır:

Yemeğin kalori alımının %40’ı karbonhidratlardan gelmelidir. Glisemik artışları önlemek için karbonhidratları dikkatlice seçmek önemlidir. Bu nedenle, tam tahıllar, elma, armut, kivi, portakal, mandalina gibi düşük glisemik indeksli, lif açısından zengin meyveleri ve baklagilleri tercih etmelisiniz. Ayrıca, mercimek, nohut ve fasulye gibi yiyecekler de iyi seçenekler arasında yer almaktadır. Akşam yemeğinizin %30’u proteinlerden oluşmalıdır. Tavuk ve hindi eti, morina balığı, yumurta, ricotta, süzme peynir, tofu ve tempeh gibi yağsız ve kolay sindirilebilen protein kaynakları önerilmektedir. Yağ miktarı %30’u geçmemeli ve sağlıklı yağların tercih edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple, sızma zeytinyağı, kuru meyveler, avokado ve chia, keten, ayçiçeği gibi yağlı tohumlar sağlıklı yağlar için iyi seçenekler arasında sayılabilir.

40-30-30 kuralına göre hazırlanan bir akşam yemeği, birçok sağlık faydası sunabilir. Öncelikle, bu dengeli beslenme kan şekeri seviyelerinin sabit kalmasına yardımcı olur. Uzmanlar, “Besinlerin doğru kombinasyonu ve oranı, insülin seviyelerini sabit tutar, glisemik zirveleri engeller ve enerji seviyelerinin optimal yönetimini sağlar,” diyor. Ayrıca, bu beslenme düzeni kilo kontrolünü kolaylaştırır. “Makro besinler arasındaki denge, uzun süreli tokluk hissi yaratır ve akşam yemeğinden sonra ani açlık ataklarının önlenmesine yardımcı olur” şeklinde ekliyorlar.

Son olarak, dengeli bir akşam yemeği sindirimi iyileştirir ve uykuyu destekler. “Kolayca sindirilebilen bir akşam yemeği, gece boyunca dengeli enerji seviyelerinin korunmasını sağlar ve uyku kalitesini artırır, böylece sağlıklı hormonal dengeyi destekler” diyor uzmanlar.

Sağlıklı Akşam Yemeği İçin 40-30-30 Kuralına Uygun 3 Örnek Menü

1. Ispanaklı ve domatesli omlet

2. Kuşkonmaz ve kinoalı fırında somon

3. Bir dilim kepekli ekmek eşliğinde avokado ve sebzeli tavuk.

Related Posts

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

‘Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz’

Üniversitesinin düzenlediği Pediatri Kongresi’nde konuşan Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Atatürk’ün çocukları gelecek olarak gördüğünü anımsattı ve “Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek o kadar başarılı oluruz” dedi.

Hastalıktan korunuyor, sağlıkla büyüyorlar! Bebeğin bağışıklığını güçlendiren 4 öneri

Bebeğin anne rahmine düştüğü ilk andan itibaren sağlıkla dünyaya gelebilmesi ve anne- bebek sağlığının korunması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Uz. Dr. Aycan Yıldız, bebeklerde bağışıklığı artırmaya yönelik öneriler paylaştı.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir