Dünya Ülkeleri, Salgınlara Karşı Ortak Mücadele Kararı Aldı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üyesi ülkeler, COVID-19 gibi tehlikeli salgın hastalıklara karşı ortak bir tarihi anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile dünya ülkeleri, potansiyel salgın hastalıklara karşı birlikte hareket etme sözü verdi.
Müzakereleri üç yıldan uzun süren bu anlaşma, Pazartesi günü DSÖ Genel Kurulu’nun A Komitesi’nde onaylandı ve Salı günü tüm üyelerin katılacağı Genel Kurul’da nihai olarak kabul edilmesi bekleniyor.
Tedavide Adalet İçin Yeni Adımlar Atılıyor
Yapılan bu anlaşma, COVID-19 salgını sırasında ortaya çıkan tıbbi yardım eşitsizliklerini sona erdirmeyi ve küresel olarak salgınlara hazırlıksızlık durumunu Önlemeyi hedefliyor.
Anlaşma kapsamında, ülkelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar arasında daha yakın iş birliği sağlanması amaçlanmaktadır.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Hükümetler, ülkelerini ve dünyayı salgın tehditlerine karşı daha adil, sağlıklı ve güvenli hale getiriyor. COVID-19 sonrası dünyayı daha iyi korumak için birleşen tüm üye ülkelere teşekkür ederim” şeklinde açıklamalarda bulundu.
İlaç Şirketleri, Ücretsiz Aşı ve Tedavi Sağlayacak
Anlaşma kapsamında bir Patojen Erişim ve Faydaların Paylaşımı Sistemi (PABS) oluşturularak salgınlara daha hızlı ve adil şekilde yanıt verilmesi hedefleniyor. Bu sistemle ilaç üreticileri, ürettikleri aşı, tedavi ve tanı ürünlerinin %20’sini DSÖ’ye hızlı erişim için sunacak.
Ürünlerin dağıtımı, halk sağlığı riskine ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına göre planlanacak. Ayrıca, küresel tedarik zinciri ve lojistik ağı kurularak kriz zamanlarında gerekli sağlık ürünlerine hızlı, güvenli ve uygun maliyetli erişim sağlanacak.
Namibya Sağlık Bakanı Dr. Esperance Luvindao, “COVID-19’un hayatlar ve ekonomiler üzerindeki etkisi çok büyük oldu. Egemen devletler olarak bir araya gelerek çocuklarımızı, yaşlılarımızı ve sağlık çalışanlarımızı koruma yolunda harekete geçtik. Bu, insanlığa karşı bir sorumluluktur” dedi.