194 yıl önce Dünya’yı soğutan patlamanın gizemi çözüldü

Grönland’daki Buz Çekirdeklerinden Elde Edilen Veriler, 19. Yüzyıldaki Büyük Volkanik Patlamanın Kaynağını Ortaya Çıkardı

Uzun yıllar boyunca bu patlamanın kaynağı belirsizdi. Ancak son araştırmalar, Grönland’dan alınan buz çekirdeklerinde bulunan kükürt izotopları, kül taneleri ve volkanik cam parçalarının analiz edilmesiyle ilginç ipuçları sağladı.

Araştırmacılar, elde ettikleri verilere dayanarak volkanik parçacıkların izini sürdü ve patlamanın Pasifik Okyanusu’nun kuzeybatısındaki Kuril Adaları’ndaki Zavaritskii volkanında meydana geldiğini tespit etti.

Tarihi Kayıtlara Göre Beklenmedik Bir Patlama

CNN’in haberine göre, Zavaritskii volkanının 19. yüzyıldaki faaliyetlerine dair herhangi bir kayıt bulunmamaktaydı. Bu durumun temel sebeplerinden biri, volkanın Japonya ile Rusya arasındaki tartışmalı bir bölgede yer alması ve etrafında yerleşim olmamasıydı. Tarihçiler, volkan hakkında sınırlı bilgilere sadece bölgeden geçen gemilerin günlük kayıtlarından ulaşabiliyorlardı.

Volkanın patlaması sonucunda atmosfere yayılan yoğun kükürt dioksit, Dünya’nın stratosferine ulaşarak Kuzey Yarımküre’de sıcaklıkların düşmesine yol açtı.

Bu olay, o dönemde Küçük Buzul Çağı’nın etkilerinin devam ettiği bir zamanda meydana geldiği için iklim üzerinde büyük bir etkiye sahipti.

M.Ö. 800’de Patladığı Düşünülen Volkan, Aslında 1831 Yılında Büyük Bir Patlama Yaşamış

Yapılan yeni araştırmalar, Zavaritskii volkanının aslında 1831 yılında büyük bir patlama yaşadığını gösteriyor. Daha önce bilim insanları, volkanın son patlamasının M.Ö. 800’de gerçekleştiğini düşünüyordu. Bu durum, volkanlar hakkındaki tarihsel bilgilerdeki eksikliklerin bir kez daha gözler önüne serilmesine neden oldu.

St. Andrews Üniversitesi Dünya ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nden Dr. William Hutchison, “Dünya genelindeki birçok volkanın patlama geçmişi hakkında çok az bilgiye sahibiz,” diyerek bilimsel kayıtlardaki eksikliklere dikkat çekti.

Dr. Hutchison, Zavaritskii volkanının çok uzak bir adada yer almasının, geçmiş faaliyetlerini araştırmayı zorlaştırdığını belirtti.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı hakemli bilim dergisinde yayımlanan araştırma, büyük volkan patlamalarının kaynağını açıklamakla kalmayıp aynı zamanda dünyanın uzak bölgelerindeki volkanların potansiyel etkilerine dikkat çekti.

Related Posts

‘Grok’ tartışması yapay zekadaki gizli tehlikeyi yeniden akıllara getirdi

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu yapay zeka şirketi xAI’ın sohbet robotu Grok’un, güncellemenin ardından kullanıcılara verdiği “filtresiz” cevaplar, yapay zekanın makul ve gerçek sonuçlar yerine kullanıcılara bazı bakış açıları yüklemeye çalışarak “siyasi zehirlenmeye” yol açtığı yorumlarını gündeme getirdi.

Kepez’den çocuklara bilim dolu tatil

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaz döneminde çocuklara bilimle dolu bir tatil fırsatı sunan Antalya Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Tematik Bilim Kampı kapsamında devam eden atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kocagöz, “Kepez bilimle …

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Tesla’nın yeni hayata geçen “robotaksileri”, ilk haftadan federal güvenlik tarafından “trafik kurallarını ihlal” gerekçesi ile uyarıldı

Tesla’nın yeni hayata geçen “robotaksileri”, ilk haftadan federal güvenlik tarafından “trafik kurallarını ihlal” gerekçesi ile uyarıldı

Avrupa’da satılan iPhone ve iPad’ler için etiket düzenlemesi

Apple’ın Avrupa özelinde aldığı kararlara bir yenisi daha eklendi. Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle artık iPhone ve iPad kutularından enerji verimliliği etiketi de çıkacak.

Bir baykuş uzaktan Dünya’yı izliyor: İşte kozmik olayın anlamı…

Yaklaşık 8,6 milyar ışık yılı uzaklıkta, evrenin erken dönemlerinden gelen bir ışık parıltısı, şaşırtıcı bir görüntüyü Dünya’ya taşıyor: Adeta uzaydan gezegenimizi izleyen bir baykuşun yüzü. İşte bu komik mucizenin anlamı…